Home · Apogonidae · Ruppells kardinaalbaars
Ruppells kardinaalbaars (Ostorhinchus rueppellii) — Apogonidae

Ruppells kardinaalbaars

Ostorhinchus rueppellii
Familie: Apogonidae · Gobbleguts

De Ruppells kardinaalbaars (Ostorhinchus rueppellii) is een brakwatervis uit de familie Apogonidae die tot 12 cm groot wordt.

Lengte
12 cm
Watertype
Brak
Diepte
0–10 m
Dieet
Carnivoor
Gedrag
Kleine groepen
Dagritme
Nachtactief
Vorm
Plat/schijfvormig
Bodem
Steen of rots
Gevaar
Onschadelijk
Verspreiding
Indo-Westelijke Stille Oceaan, op kustriffen en in estuaria.
Eetbaarheid
Niet gegeten

Wil je alles weten van de Ruppells kardinaalbaars of een foto ID maken?

Beschrijving

De kardinaalbaars van Ruppell is een klein rifvisje uit de familie Apogonidae uit de Indo-Westelijke Stille Oceaan. De soort wordt ongeveer 12 cm lang en heeft een zilverachtig lichaam met fijne lengtelijnen en twee gescheiden rugvinnen. Zij bewoort kustriffen en estuaria en komt in groepen voor in begroeide, zandige gebieden. De soort is 's nachts actief en voedt zich met dierlijk plankton en kleine ongewervelden. Overdag verschuilt zij zich tussen waterplanten. Net als andere kardinaalbaarzen broedt het mannetje de eieren in zijn bek uit, een vorm van bijzondere broedzorg.

Veelgestelde vragen

Hoe herken je de Ruppells kardinaalbaars?

De Ruppells kardinaalbaars heeft een plat, schijfvormig lichaam, is overwegend zilvergrijs en heeft als patroon horizontale strepen. Nachtactief; mannetje is mondbroeder; leeft in begroeide kustwateren.

Waar leeft de Ruppells kardinaalbaars?

De Ruppells kardinaalbaars leeft in brak water en houdt zich vooral op bij steen of rots. Indo-Westelijke Stille Oceaan, op kustriffen en in estuaria.

Hoe groot wordt de Ruppells kardinaalbaars?

De Ruppells kardinaalbaars wordt maximaal ongeveer 12 cm lang. Gemiddeld is de soort rond de 8 cm.

Is de Ruppells kardinaalbaars gevaarlijk voor mensen?

Nee, de Ruppells kardinaalbaars is onschadelijk voor mensen. Niet nodig: deze soort is ongevaarlijk voor mensen.

Is de Ruppells kardinaalbaars eetbaar?

De Ruppells kardinaalbaars wordt doorgaans niet gegeten.

Meer foto's

Ruppells kardinaalbaars (Ostorhinchus rueppellii) — Apogonidae — 2
iNaturalist ((c) Tim Karnasuta, some rights reserved (CC BY-NC))
Ruppells kardinaalbaars (Ostorhinchus rueppellii) — Apogonidae — 3
iNaturalist ((c) henrycarrick, some rights reserved (CC BY-NC))
Ruppells kardinaalbaars (Ostorhinchus rueppellii) — Apogonidae — 4
iNaturalist ((c) J. Martin Crossley, some rights reserved (CC BY-NC-SA))
Ruppells kardinaalbaars (Ostorhinchus rueppellii) — Apogonidae — 5
iNaturalist ((c) J. Martin Crossley, some rights reserved (CC BY-NC-SA))

Wil je alles weten van de Ruppells kardinaalbaars of een foto ID maken?

Richt je camera op de vis en Fin noemt de soort in seconden. Gratis, en de Ruppells kardinaalbaars is een van de 12.519 soorten in de app.

Alle gegevens

Identificatie

Nederlandse naam
Ruppells kardinaalbaars bron
Engelse naam
Gobbleguts geverifieerd
Wetenschappelijke naam
Ostorhinchus rueppellii
Familie
Apogonidae
Andere EN-namen
Gobbleguts; Northern gobbleguts; Ruppell's cardinalfish; Rüppell's cardinalfish; Western gobbleguts geverifieerd

Uiterlijk

Grootteklasse
S geverifieerd
Max. lengte (cm)
12 geverifieerd
Gem. lengte (cm)
8 geverifieerd
Lichaamsvorm
Plat/schijfvormig bron
Dominante kleur
Zilver/grijs
Kleuren
Zilver/grijs; Geel/goud
Patroon
Horizontale strepen
Staartvorm
Gevorkt
Bekstand
Terminaal
Lippen
Dun
Baarddraden
Nee bron
Rugvinnen
Twee gescheiden
Rugstekels
Ja bron

Leefomgeving & verspreiding

Watertype
Brak bron
Bodemtype
Steen of rots bron
Min. diepte (m)
0 geverifieerd
Max. diepte (m)
10 geverifieerd
Natuurlijk verspreidingsgebied
Indo-Westelijke Stille Oceaan, op kustriffen en in estuaria.
Verspreiding (detail)
Indo-Westelijke Stille Oceaan - kustriffen en estuaria; begroeide zandige gebieden
Geïntroduceerd
Geen bekende introducties. bron
Herkomst
Inheems bron

Gedrag & biologie

Dieet
Carnivoor bron
Dieet (detail)
Dierlijk plankton en kleine ongewervelden bron
Sociaal gedrag
Kleine groepen
Territoriaal
Nee
Dagritme
Nachtactief
Voortplanting
Aparte geslachten bron
Geslachtsverschil
Nee
Seizoen
Jaarrond aanwezig in het leefgebied; geen uitgesproken seizoensgebondenheid bekend.
Bijzondere kenmerken
Nachtactief; mannetje is mondbroeder; leeft in begroeide kustwateren. bron

Voor de visser

Eetbaarheid
Niet gegeten bron
Visserstechniek
Geen doelsoort voor de hengelsport; hooguit incidentele vangst of bruikbaar als aasvisje.
Regelgeving
Controleer voor vangst, behoud of handel altijd de geldende lokale en nationale visserijregels (minimummaten, gesloten seizoenen en vangstlimieten) en de internationale beschermingsstatus (CITES en IUCN-Rode Lijst) van deze soort.
Regelgeving bron

Veiligheid

Gevaar
Onschadelijk bron
EHBO
Niet nodig: deze soort is ongevaarlijk voor mensen. bron

Status & bronnen

Bronnen
FishBase via GBIF (DwC-A), CC-BY-NC 4.0

Zelfde geslacht Ostorhinchus

Meer uit de familie Apogonidae

Wil je alles weten van de Ruppells kardinaalbaars of een foto ID maken?

Richt je camera op de vis en Fin noemt de soort in seconden. Gratis, en de Ruppells kardinaalbaars is een van de 12.519 soorten in de app.

De Ruppells kardinaalbaars herkennen?